گزارش «حمایت» از شیوه اجرای ماده 477 قانون جدید آئین دادرسی کیفری…
ماده 477 قانون جدید آئین دادرسی کیفری در حالی شیوه جدیدی را برای تجدیدنظر در آرای«خلاف بیّن شرع» پیشبینی کرده است که هنوز ماده 18 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب نسخ نشده و راه برای اعاده دادرسی از احکام حقوقی و کیفری از طریق اعمال این ماده باز است. اما مقررات جدید ماده 477 چیست؟
تجديدنظر و اعتراض به آراء قضايي محاکم دادگستري از مباحث مهم و عمده قوانين مربوط به محاکمه و مجازات است. راههاي اعتراض و تجديدنظر نسبت به آراء محاکم دادگستري به راههـاي عـادي و طرق فوقالعاده يا استثنايي تقسيم ميشوند. تجديدنظر خواهي و فرجامخواهي دو راه اعتراض عادی و عمومی برای احکام صادره از دادگاه است و وقتی رای دادگاه پس از بررسی در مرحله تجدیدنظر یا تائید در مرحله فرجام خواهی در دیوانعالی کشور قطعی میشود، برای اجرا آماده است و علی القاعده دیگر نباید تعرضی به آن صورت بگیرد اما قانونگذار برای جلوگیری از هرگونه اشتباه در اجرای احکام، طرق دیگری مانند اعتراض به احکام از طريق دادستان کل کشور، اعاده دادرسي و اعتراض رئیس قوه قضائيه به احکام خلاف بیّن شرع از طریق اعمال ماده 18 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب را به عنوان راههاي فوقالعاده اعتراض به احکام شناخته است. اما در میان همه این شیوهها، اختیار رئیس قوه قضائیه به آرای خلاف بیّن شرع در طول این سالها همواره دستخوش تغییر بوده است.
سابقه اعتراض قاضیالقضات به آرای دادگاهها
قبل از انقلاب اسلامی، رئیس دیوان عالی کشور به عنوان بالاترین مقام قضایی و وزیر دادگستری به عنوان یکی از مقامات مهم قضایی هیچ نقشی در اعتراض به آرای قطعی دادگاهها نداشته و پژوهشخواهی، استیناف و اعاده دادرسی تنها راههای عادی و فوقالعاده برای تجدیدنظر در آرای قطعی و غیرقطعی دادگاهها بود اما پس از انقلاب اسلامی برای اولین بار با تصویب ماده 2 قانون وظایف و اختیارات رئیس قوة قضائیه در سال 78 موضوع اختیار رئیس قوه قضائیه به آرای دادگاهها مطرح شد. رئیس قوه قضائیه به عنوان «مجتهد عادل» این اختیار را پیدا کرد تا اگر حکمی را «خلاف بیّن شرع» تشخیص داد به آن اعتراض کند.
ماده مذکور مقرر کرده بود که «ریاست قوة قضائیه سمت قضایی است و هرگاه رئیس قوة قضائیه ضمن بازرسی، رأی دادگاهی را خلاف بیّن شرع تشخیص دهد آن را جهت رسیدگی به مرجع صالح ارجاع خواهد داد».
پس از گذشت تنها سه سال از تصویب این ماده و با وجود ماده 2 قانون وظایف و اختیارات رئیس قوة قضائیه, قانونگذار در سال 1381 با اصلاح قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب، بازهم به رئیس قوه قضائیه اجازه داد تا از آرای قطعی شعب تشخیص در صورت ملاحظه وجود خلاف بیّن شرع بدون هیچ محدودیتی تجدیدنظرخواهی کند.
ماده 18 قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب که در سال 81 به تصویب رسید، «آراى غير قطعى و قابل تجديدنظر يا فرجام همان مىباشد كه در قوانين آيين دادرسى دادگاههاى عمومى و انقلاب در امور كيفرى و مدنى ذكر گرديده است. در مورد آراى قابل تجديدنظر يا فرجام، تجديد نظر و فرجامخواهى بر طبق مقررات آيين دادرسى مربوط انجام مىشود. اما در مورد آراى قطعى، جز از طريق اعاده دادرسى و اعتراض ثالث به نحوى كه در قوانين مربوط مقرر است نمىتوان رسيدگى مجدد کرد، مگر اينكه رأى، خلاف بيّن قانون يا شرع باشد كه در آن صورت به درخواست محكوم عليه چه در امور مدنى و چه در امور کیفری و يا دادستان مربوطه(در امور كيفرى) ممكن است مورد تجديد نظر واقع شود.»
بر اساس این ماده، اگر تا آن روز احکام قطعی دادگاهها تا حد زیادی از تعرض مصون بود و جز در موارد استثنایی مانند آنچه که در ماده 2 قانون وظایف و اختیارات رئیس قوه قضائیه مصرح شده بود، امکان اعاده دادرسی نداشت، بر اساس این ماده، هر محکومعلیهی میتوانست با ادعای خلاف قانون یا خلاف بیّن شرع بودن حکم صادره، خواستار رسیدگی مجدد به پرونده شود.
بر اساس تبصره 2 ماده 18 قانون، « درخواست تجدید نظر نسبت به آرای قطعی مذکور دراین مادّه، اعم از اینکه رأی در مرحله نخستین صادر شده و به علت انقضای مهلت تجدید نظر خواهی قطعی شده باشد یا قانوناً قطعی باشد و یا از مرجع تجدیدنظر صادر گردیده باشد، باید ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ رأی، به شعبه یا شعبی از دیوان عالی کشور که «شعبه تشخیص» نامیده میشود تقدیم گردد. شعبه تشخیص از پنج نفر از قضات دیوان مذکور به انتخاب رئیس قوه قضائیه تشکیل میشود. در صورتی که شعبه تشخیص وجود خلاف بیّن را احراز نماید، رأی را نقض و رأی مقتضی صادر مینماید. چنانچه وجود خلاف بیّن را احراز نکند، قرار رد درخواست تجدیدنظرخواهی را صادر خواهد نمود. تصمیمات یاد شده شعبه تشخیص در هر صورت قطعی و غیر قابل اعتراض میباشد، مگر آنکه رئیس قوه قضائیه در هر زمانی و به هر طریقی رأی صادر را خلاف بیّن شرع تشخیص دهد که در این صورت جهت رسیدگی، به مرجع صالح ارجاع خواهد شد.»
این قانون در مرحله اجرا آنقدر مشکلات زیادی ایجاد کرد که ماده 18 قانون چهار سال پس از تصویب اولیه مجددا در سال 85 در مجلس بازنگری شد و تحت عنوان ماده واحده قانون اصلاح ماده 18 قانون اصلاحی قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب به تصویب رسید. ماده 18 اصلاحی، دایره اعتراض به احکام قطعی را محدودتر کرد و تنها احکام خلاف بیّن شرع قابل اعتراض دانسته شد. بر اساس این ماده، «آراء قطعي دادگاههاي عمومي و انقلاب، نظامي و ديوان عالي كشور جز از طريق اعاده دادرسي و اعتراض ثالث به نحوي كه در قوانين مربوط مقرر گرديده قابل رسيدگي مجدد نيست مگر در مواردي كه رأي به تشخيص رئيس قوه قضائيه خلاف بيّن شرع باشد كه در اين صورت اين تشخيص به عنوان يكي از جهات اعاده دادرسي محسوب و پرونده حسب مورد به مرجع صالح براي رسيدگي ارجاع ميشود.»
بر اساس تبصره 2 این ماده قانونی نیز تنها اگر «دادسـتان كل كشور، رئيس سازمان قضائي نيروهاي مسلح و رؤساي كل دادگستري استانها مواردي را خلاف بيّن شرع تشخيص دهند مراتب را به رئيس قوه قضائيه اعلام خواهند نمود.» و سایر مسئولان قضایی دخالتی در این موضوع نخواهند داشت.
خلاف بین شرع شامل چه مواردی است؟
عبارت «خلاف بیّن شرع» در قوانين سابق هم به چشم مىخورد ولى تعريفى از آن ارائه نشده بود و بنابراين دستخوش اعمال سليقههاى مختلف بود. قانونگذار در تبصره يك ماده 18 مصوب 1381 خلاف بيّن را چنين تعريف كرده بود «مراد از خلاف بين آن است كه راى بر خلاف نص صريح قانون و يا در موارد سكوت قانون، مخالف مسلمات فقه باشد.» هر چند اصولاً تعريف در مقام روشن ساختن ابهامات مىآيد ولى اين تعريف ابهامات زيادى را بوجود آورده است. تبصرهاى كه نه محدوده خلاف نص را تعريف و نه از مخالف مسلمات فقه تبيينى روشن ارائه کرده بود. همین تعریف در اصلاح ماده 18 در سال 85 به نحو دیگری در قانون بیان شد و بر این اساس در تبصره یک ماده 18 اصلاحی آمده بود: «مراد از خلاف بيّن شرع، مغايرت رأي صادره با مسلمات فقه است و در موارد اختلاف نظر بين فقها ملاك عمل، نظر ولي فقيه و يا مشهور فقها خواهدبود.» اگرچه در ماده اصلاحی حداقل ملاک نظر قراردادن نظر ولی فقیه یا مشهور فقها را توصیه کرده بود اما همچنان ابهام ناظر بر مغایرت با مسلمات فقه وجود داشت. با وجود محدود شدن دایره درخواست اعمال ماده 18 در سال 85، اما همچنان در بسیاری از پروندههای قضایی درخواستهای متعددی مبنی بر خلاف بین شرع بودن آرای قطعی به دفتر رئیس قوه قضائیه ارسال میشد، در نهایت با صدور بخشنامه رئیس قوه قضائیه در سال 87 بازهم دایره اعمال این ماده محدودتر شد.
با روی کار آمدن رئیس جدید قوه قضائیه در مردادماه سال 88، آئین نامه اجرایی قانون اصلاح ماده 18 اصلاحی قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب در مهرماه همان سال به تصویب آیتالله آملی لاریجانی رسید و در حال حاضر هم ملاک برای اعمال این ماده قانونی، همین آئیننامه است. بر اساس این آئیننامه، « تجویز اعاده دادرسی موضوع ماده 18 اصلاحی یاد شده در صورتی است که رئیس قوه قضائیه، رای قطعیت یافته دادگاه را خلاف بیّن شرع تشخیص دهد. و مقامات مذکور در تبصره 2 ماده 18 اصلاحی نیز چنانچه آرای قطعی را خلاف بین شرع تشخیص دهند، مکلفند با درنظر گرفتن موعد مقرر(یک ماه از تاریخ قطعی شدن رای)، نظریه مستدل و مستند خود را برای ملاحظه رئیس قوه قضائیه ارسال کنند.» همچنین در بر اساس ماده 2 آئیننامه صادره، «مراجع قضایی باید از پذیرش هرگونه درخواست رسیدگی مبنی بر خلاف بیّن شرع بودن آرای قطعی دادگاهها خودداری کنند.»
اما همه این ترتیبات با تصویب و اجرای قانون جدید آئین دادرسی کیفری به کناری گذاشته شد و بر اساس ماده 570 قانون جدید، هم ماده 18 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب و هم قانون تفسیر ماده 18 و هم آئیننامه اجرایی آن به طور صریح نسخ شد تا شیوه فوقالعادهای که از سال 81 به قوانین کشور وارد شد و بارها مورد اصلاح و تفسیر و تغییر قرار گرفت برای همیشه به اتمام برسد. البته قانونگذار برای جلوگیری از صدور آرای خلاف شرع، شیوه جدیدی را در ماده 477 قانون آئین دادرسی کیفری پیشبینی کرد.
مقررات قانون جدید آئین دادرسی کیفری
در ماده 477 قانون جدید آئین دادرسی کیفری آمده است: « در صورتی که رئیس قوه قضائیه رأی قطعی صادره از هریک از مراجع قضائی را خلاف شرع بیّن تشخیص دهد، با تجویز اعاده دادرسی، پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضائیه برای این امر تخصیص مییابد رسیدگی و رأی قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیّاً بر خلاف شرع بیّن اعلام شده، رأی قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی بهعمل میآورند و رأی مقتضی صادر مینمایند.»
حالا آنگونه که معاون نظارت دیوانعالی کشور خبر داده است، با تدبیر رئیس قوه قضائیه چهار شعبه از شعب دیوانعالی کشور برای رسیدگی مجدد به آرای خلاف شرع بیّن و اعمال ماده 477 اختصاص پیدا کردهاند.
در حالیکه ماده 2 قانون اختیارات رئیس قوه قضائیه و ماده 18 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب، به اعاده دادرسی در پرونده مورد اعتراض حکم میکردند و همین موضوع موجب اطاله دادرسی و رسیدگی چندین باره به یک پرونده میشد، این بار قانون جدید آئین دادرسی کیفری با یک نوآوری نسبت قوانین مذکور اجازه داده است تا دیوان عالی کشور با رسیدگی ماهوی به احکامی که از طریق رئیس قوه قضائیه به عنوان خلاف شرع بیّن به آنها ارجاع شده است، حکم قطعی را در خصوص پرونده صادر و آن را برای اجرا، ابلاغ کنند تا دیگر رسیدگی پرونده از ابتدا و در شعب هم عرض صورت نگیرد.
البته در تبصره 3 ماده 477، مقاماتی که میتوانند رئیس قوه قضائیه را از وجود آرای خلاف شرع مطلع کنند، به صورت صریح مشخص شدهاند و در این خصوص آمده است: «درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور، دادستان کل کشور، رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود، رأی قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بیّن تشخیص دهند، میتوانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضائیه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یکبار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بیّن آن به جهت دیگری باشد.»
با این اوصاف، معاون نظارت دیوانعالی کشور از مردم خواسته تا برای اعمال این ماده تنها به مقامات مجازی که در تبصره 3 ماده به آن اشاره شده مراجعه کنند و از مراجعه حضوری به دیوانعالی کشور امتناع کنند.
غلامرضا انصاری در این خصوص میگوید: «در سابق یعنی حاکمیت قانون قبل طبق تبصره 2 مادّه اصلاحی قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب چنانچه دادستان کل کشور، رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح و رؤسای کل دادگستریهای استانها مواردی را خلاف بین شرع تشخیص میدادند مراتب را به رئیس محترم قوه قضائیه اعلام مینمودند لکن در قانون جدید وفق تبصره 3 مادّه 477 رئیس دیوان عالی کشور، دادستان کل کشور، رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان چنانچه در انجام وظایف قانونی خود رأی قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند میتوانند با ذکر مستندات از رئیس محترم قوه قضائیه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند.»
معاون نظارت و بازرسی دیوان عالی کشور تأکید میکند: بنابراین افرادی که تقاضای اِعمال مادّه 477 قانون آئین دادرسی کیفری را نسبت به آراء قطعی دارند باید از طریق رؤسای کل محترم استانهایی که رأی در محاکم آن استان قطعی شده و چنانچه رأی از طریق محاکم نظامی قطعی شده باشد از طریق رئیس محترم سازمان قضائی نیروهای مسلح پی گیری کرده و از مراجعه مستقیم به دیوانعالی کشور خودداری کنند.