بستهای برای شکایت از متخلفان سفیدپوش
از ميان مشاغل گوناگون، امر پزشکی بسيار اهميت دارد زيرا با جان افراد درگير است. بنابراين براي اينكه جان افراد در امان باشد، يكسري سازوكارهاي قانوني براي پزشكان درنظر گرفته شده است. بحث مسئوليت پزشكان در عمليات درماني از جمله مباحث رايج در موازين حقوقی است، قرار نیست مشکلی برای شما ایجاد شود اما دانستن بهتر از ندانستن است پس این گزارش را بخوانید تا در صورت بروز مشکل بدانید که چطور میتوانید حق خود را بگیرید.
همه مسئولیتهای یک پزشک
پزشکان از چهار نوع مسئولیت برخوردارند که ابتدا مسئولیت اخلاقی است که گستره وسیعتری دارد. دوم مسئولیت مدنی است که شامل مسئولیت قراردادی و مسئولیت قهری میشود.
مسئولیت قراردادی به لحاظ اجرا نکردن مفاد تعهدی که ناشی از قرارداد است به وجود میآید، مانند قراردادی که فیمابین بیمار و پزشک و یا بیمار با بیمارستان و یا کلینیک منعقد میشود و مسئولیت قهری مربوط به نظم عمومی است و هرگونه توافق میان طرفین برای از بین بردن آن ممکن نیست. سوم، مسئولیت کیفری یا جزایی پزشک است که پزشک باید مرتکب یکی از جرایم مذکور در قانون شده باشد و در آن صورت شخص مسئول به یکی از مجازاتهای مقرر محکوم خواهد شد و در آخر، مسئولیت انتظامی یا حرفهای است، مسئولیتی که پزشکان براساس قراردادهای حرفهای در برابر سازمان نظام پزشکی از آن برخوردارند.
چه جرایمی قابل شکایت هستند
شاید برای شما این سئوال پیش بیاید که کدامیک از مسئولیتهایی که عنوان شد میتواند برای پزشک دردسرآفرین باشد و بیمار میتوان به خاطر آن از پزشک شکایت کند. این سوال را باید در دو بخش پاسخ داد:
نخست، تخلفهای انتظامی پزشکان که مهمترین موارد آن عبارتند از: به کار نبردن حداکثر تلاش ممکن برای معالجه و درمان، سهلانگاری درانجام وظیفه، رعایت نکردن موازین علمی، شرعی و قانونی؛ افشا کردن اسرار و نوع بیماری؛ انجام اعمال خلاف شئون پزشکی؛ جذب بیمار از طریق تبلیغات گمراهکننده و مواردی مانند این.
دوم، جرایم ناشی از اعمال پزشکی که در این نوع جرایم علاوه بر اینکه مرتکب باید پزشک باشد کاری هم که انجام داده است باید مربوط به امر پزشکی و درمانی باشد. ارتکاب قتل عمد، صدمات بدنی و قتل ترحمآمیز و سقط جنین از مهمترین عناوین مجرمانه ناشی از اعمال پزشکی محسوب میشوند.
جنایتهای یک لباس سفید
گاهي اوقات اتفاق میافتد که توسط پزشك جنايتي رخ ميدهد؛ از خود او که نه بلکه از طبابتی که انجام میدهد. برابر قانون اگر کاری که پزشک انجام بدهد از روی عمد باشد که میشود جنايت عمدی و پزشک متخلف نیز قصاص میشود. البته این را به یاد داشته باشید که این اتفاق بسیار کم رخ میدهد.
حتما در فیلمهای پلیسی- جنایی دیدهاید که پزشكي با آدمرباها همكاري ميكند و مثلا فرد ربوده شده را جراحي كرده و آدمرباها به اين صورت كليه وي را سرقت ميكنند. کار این دکتر جنایت عمد است و در صورت دستگیر شدن به قصاص محکوم میشود. ناگفته نماند برخی از افراد هم معتقدند که قصاص مربوط به اعضای بیرونی انسان است و کلیه که جزو اعضای درونی میشود قابل قصاص نیست.
خطای محض پزشکی نداریم
یکی از اصطلاحات قانونی «خطای محض» است. این مورد با یک مثال بهتر جا میافتد. تصور کنید کسی سنگی را بدون اینکه قصدی داشته باشد پرتاب کند و سنگ به فردی بخورد و خیلی اتفاقی باعث مرگ وی شود. این قتل در واقع یک خطای محض است. اما در علم پزشکی این مساله وجود ندارد. ممکن است حادثهای که در اثر درمان رخ میدهد، در اصر قصور و خطا باشد اما در اثر خطای محض نخواهد بود زیرا پزشک، جراحي و درمان را مشخصا با قصد انجام آن اعمال روي بيمار انجام میدهد و از لحاظ نظری امکان ندارد که خطای محضی در این حالت اتفاق بیفتد. البته برای این گونه تقصیراتی که ممکن است از پزشکان سر بزند قانون خیلی هم سختگیری نکرده است بلکه از دیدگاه قانون، بیشتر مشکلاتی که در اثر درمان یا جراحی روی بیمار صورت میگیرد ماهيتا شبهعمد محسوب ميشوند یعنی اگر بخواهیم خودمانی صحبت کنیم باید بگوییم که مجازات این پزشک خطاکار پرداخت دیه خواهد بود.
برای شکایت کجا برویم
اگر خدای ناکرده مشکلی در این حوزه پیش آمد و خواستید مساله را پیگیری کنید راههای زیر برای شما وجود دارد:
اولین مکان برای شکایت، دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی است که مردم میتوانند برای رسیدگی به مشکلات و پروندههای قضایی خود در رابطه با قصور و تخلفات پزشکی در هر سطحی به آنجا مراجعه کنند و از این طریق میتوانند دیه و خسارات وارد شده را مطالبه کرده و اگر پزشک مرتکب قصور شده باشد مجازات او را هم از دادگاه بخواهند.
دومین راهکاری که قانون برای شکایت از پزشکان در نظر گرفته شورای حل اختلاف (ویژه امور بهداشت) است که رسیدگی و حل و فصل اختلافات اعضای جامعه پزشکی با یکدیگر و همچنین اختلافات جامعه پزشکی با سایر اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی در صورتیکه مبلغ خواسته یا محکوم به کمتر از 5میلیون تومان باشد و یا در صورتیکه هر دوطرف در خصوص ارجاع پرونده به شورا توافق داشته باشند، در صلاحیت آن است.
سومین مرجعی که در قوانین و مقررات برای این مساله به آن اشاره شده سازمان نظام پزشکی است که تخلفات اداری و انتظامی پزشکان را مورد رسیدگی قرار میدهد و نتیجه آن برخورد انتظامی با پزشک خواهد بود که طیف وسیعی از اقدامات از توبیخ کتبی تا لغو پروانه طبابت به شکل دائمی را در بر میگیرد.
یادتان باشد در تمام این موارد آنچه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است نظریه پزشکی قانونی است و مبنای اکثر احکام صادره نظریه کارشناسی این سازمان خواهد بود.
اعلام برائت پزشک
در بسیاری از موارد و زمانی که پزشکان با یک عمل جراحی و یا اقدام پزشکی دیگری که تا حدودی خطرناک باشد بخواهند بیمار خود را درمان کنند اصلا ریسک آن را خودشان نمیپذیرند و قبل از انجام عمل حتما از خانواده بیمار رضایت میگیرند و احتمال خطرناک بودن اقدام پزشکی را به آنها یادآوری میکنند. البته برای اینکه محکمکاری بیشتری هم انجام شود طبق اوراق خاصي بيمار فرم برائتنامه را براي معافيت پزشك از مسئوليت پر ميكند زیرا در حال حاضر جلب رضايت بيمار براي مسئول نبودن پزشك كافي نيست. توضیح اینكه در قانون و برای این مورد خاص ميان اخذ برائت و رضايت از بيمار فرق وجود دارد.
اگر میخواهید رضایت بدهید
اگر خدای ناکرده پزشکی مشکلی را برای شما ایجاد کرده است و بعد از طی کلی دردسر به هر دلیل تصمیم دارید رضایت بدهید بدانید که چون این گونه جرام معمولا جنبه خصوصی دارد با اعلام رضایت، شکایت شما به طور کلی مرتفع میشود.
شکایت بیدلیل ممنوع
بد نیست این را نیز بدانید که بعضی از شهروندان فکر میکنند هر گاه مشکلی برای بیمارشان پیش آمد حتما پزشک مقصر بوده است که این اصلا تفکر مناسبی نیست زیرا در اکثریت قریب به اتفاق موارد پزشکان تمام تلاش خود را انجام میدهند و واقعا چارهای برای نجات بیمار وجود نداشته است. پس به این نکته توجه داشته باشید که نزدیک به ۶۰ درصد شکایات مطروحه علیه جامعه پزشکی منجر به تبرئه ایشان میشود و درواقع حدود دو سوم این شکایات بیاساس است.