متن پرسش :
مالك پاساژی كه اكثر دكاكین آن را بصورت ملكی به متصرفین آن با بیع قطعی به فروش رسانده است، اخیراً نیز محل كنتورخانه (كنتور آب) پاساژ را ـ كه جزو مشاعات است ـ فروختهاند، با این توضیح آیا میتوان علیه مالك دایر بر فروش مال غیر شاكی شد؟ به عبارت دیگر ، آیا فروش مال مشاع ، مشمول مقررات انتقال مال غیر می باشد یا خیر؟
متن پاسخ :
این مشکل مختص به جرم انتقال مال غیر نبوده و مربوط به کلیه جرائم علیه اموال است . اینکه اموال مشاعی موضوع جرائم علیه اموال قرار میگیرند یا خیر؟ سبب بروز اختلافات شدیدی در بین علمای حقوق از لحاظ نظری فراهم آورده است . در عمل نیز موجب ایجاد تشتت آراء در دادگاههای تالی و عالی گردیده است . در خصوص مال مشاع دو عقیدة عمده در بین فقها و حقوقدانان وجود دارد: شریك منتقل كننده در جزء مال شریك است و هیچ جزیی از مال به معنای واقعی مال غیر نیست. بنابراین مرتكب جرم نشده است. برعكس عدهای آن را جرم میدانند. چرا كه در هر جزء از مال دیگری یا دیگران سهیماند و بردن مال به مثابه بردن مال غیر هم هست.
در فقه عقاید بینابین دیگری بهویژه در سرقت وجود دارد. بیتردید هر نظری كه در این خصوص اختیار شود در تمام جرایم علیه اموال قابل تسری است و نمیتوان در خصوص جرایم متفاوت نظرات مختلفی را برگزید. به نظر میرسد انتقال مال مشاع جرم است چه اینكه هدف قواعد جزا، حفظ و برقراری نظم عمومی و صیانت از حقوق و آزادیهای فردی است كه در انتقال مال مشاع این هدف مخدوش میشود. انتقال مال مفروز و مال مشاع هر دو حریم خصوصی افراد را نقض میكنند.
وقتی مالكی راضی به انتقال مال خود نباشد چه تفاوتی میكند كه مال مشاع باشد یا مفروز، اتفاقاً در مورد مال مشاع قابلیت سرزنش بیشتر است، زیرا شركای یك مال مشاع باید نسبت به هم از صحت عمل و امانتداری بیشتری برخوردار باشند. حفظ حرمت حریم مالكیت شركاء ایجاب میكند تصرفاتشان در مال با رضایت سایرین باشد. به همین دلیل است كه ماده 581 قانون مدنی مقرر میدارد: «تصرف هر یك از شركاء در صورتی كه بدون اذن یا خارج از حدود اذن باشد فضولی بوده و تابع مقررات معاملات فضولی خواهد بود».
به موجب ماده 582 چنین شریكی ضامن است. ادارة حقوقی دادگستری نیز در چند نظریه برمبنای وجود یا نبود سوءنیت اظهار نظر كرده است: هر چند انتقال ملك مشاع به نحوه مفروز از لحاظ حقوقی بدون موافقت سایر شركاء نافذ نیست، ولی اگر مورد انتقال معادل سهم انتقال دهنده باشد از جهت این كه سوءنیت نداشته جنبة كیفری ندارد و در غیر این صورت انتقال مال غیر تلقی میشود».( وبلاگ انصاف)